Kijk op Bach in 2022 – Tineke Steenbrink

Jens Kober

24 september 2022 15:30 - 19:00 Kloosterkerk, Den Haag

Bach Binnenstebuiten – extra jubileum editie!

60 jaar cantatediensten in Den Haag – jubileumweekend 24+25 september

Al 60 jaar wordt (vrijwel) maandelijks een cantate van J.S. Bach uitgevoerd tijdens de eredienst in de Kloosterkerk. Dit wordt op zondag 25 september gevierd met de uitvoering van cantate 195, Dem Gerechten muss das Licht. Bach schreef deze cantate voor een huwelijksviering. Dat het feestelijk mocht zijn kun je goed zien aan de bezetting van koor en orkest. Het Residentie Kamerkoor zingt het solistische koordeel, het Residentie Bachkoor de zgn. ‘ripieno’-partij. Het orkest heeft een ongekende omvang: naast de strijkers en het continuo heeft Bach partijen toegevoegd voor fluiten, hobo’s, trompetten, hoorns en pauken. Het is de moeite waard om over deze cantate meer te weten te komen!

Bach Binnenstebuiten lezing – Kijk op Bach in 2022

Hoe bestudeer je als uitvoerder en luisteraar een cantate, hoe pak je dat anno 2022 aan?
Tineke Steenbrink neemt je aan de hand van cantate BWV 195 mee in onderzoek en analyse, gebruik makend van de middelen anno 2022. De wereld van informatiedeling en community-research opent deuren voor iedereen met interesse en iedereen kan deelnemen aan onderzoek.

Tineke Steenbrink (orgel en klavecimbel) is medeoprichter van Holland Baroque. Sinds haar jeugd is zij verbonden aan het Severijn-orgel van de Sint Martinuskerk, Cuijk. Na docentschap aan conservatoria in Zwolle en Groningen is zij sinds 2014 als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar jarenlange studie naar de autograaf van het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi leidde tot de publicatie van zijn handschrift bij Edition Wallhall. Momenteel houdt Tineke zich bezig met studie naar het barokke Gregoriaans: gebruik en uitvoeringspraktijk in Brabant van de 17de en 18de eeuw.

Programma

15.30 Aanvang Bach Binnenstebuiten lezing door Tineke Steenbrink
16.45 Pauze
17.00 Aanvang openbare uitvoering J.S. Bach – Dem Gerechten muss das Licht (BWV 195)
met het Residentie Kamerkoor, het Residentie Bachkoor en het Residentie Bachorkest
solisten: Sopraan – Judith Pranger, Alt – Talitha van der Spek, Tenor – Bernard Loonen, Bas – Kees Jan de Koning
dirigent – Jos Vermunt

na afloop feestelijke receptie

Toegangsprijs incl. consumpties € 10,00

Zondag 25 september – 10.30 Aanvang feestelijke Cantatedienst (dezelfde cantate zal nu in de dienst worden uitgevoerd)

Soort Kaarten Prijs Mand