RBK Reis naar Berlijn

Jens Kober

Photo by Simon Vollformat on Unsplash
7 juni 2023 06:00 - 11 juni 2023 23:00

Photo by Simon Vollformat on Unsplash

Het Residentie Bach Koor reist naar Berlijn en u kunt met ze mee!

Het RBK gaat met enige regelmaat op tournee door Europa. De laatste twee koorreizen waren in 2011 naar Wenen en 2016 naar Dublin. Zo’n koorreis mocht in het 150-jarig jubileumjaar natuurlijk niet ontbreken – maar vanwege de corona-risico’s is dit uitgesteld naar 2023. Van 7 tot en met 11 juni gaat het koor naar Berlijn!

Sinds de ‘Wende’ in 1989 heeft de Duitse hoofdstad een ontwikkeling doorgemaakt die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Maak (hernieuwd) kennis met deze bruisende en hippe stad tijdens diverse excursies, concerten (waaronder uiteraard die van het RBK) en een rondvaart door Berlijn.

Hieronder vindt u het dagprogramma, met een overzicht van de kosten:

 Woensdag 7 juni rijden we per IC-trein naar Berlijn, waar we onze intrek nemen in een 3-sterrenhotel. ’s Avonds gezamenlijk diner in Berlin Mitte.

Donderdag 8 juni kunt u tijdens de rondrit de resultaten zien van ruim dertig jaar afbreken, restaureren en bouwen. Sinds de ‘Wende’ in 1989 heeft de Duitse hoofdstad een ontwikkeling doorgemaakt die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. In het centrum verrijst het Stadtschloß uit het stof van het neergehaalde Paleis van de Republiek. Aan de kant van het Museumsinsel wordt de façade van het oude barokkasteel minutieus gekopieerd. ’s Middags hopen we samen met het RBK te worden ontvangen op de Nederlandse Ambassade. Het gebouw werd ontworpen door architect Rem Koolhaas. Het ontwerp won de Architekturpreis Berlin in 2003 en de Mies van der Rohe Award for European Architecture in 2005. In het Konzerthaus Berlin speelt het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin werken van onder meer Moessorgski (Schilderijententoonstelling) en Rachmaninov (Rapsodie sur un Thème de Paganini).

Vrijdag 9 juni staat het Museumsinsel centraal. Begin 19e eeuw ontstond het plan om op het eiland tussen de Spree en het Spreekanaal musea te bouwen. Men wilde op deze manier wedijveren met Parijs en Londen. Behalve de Berliner Dom zijn alle gebouwen op het Museumsinsel musea; zo kwam het eiland rond 1870 aan de naam Museumsinsel. Op het Museumsinsel bezoeken we het Neues Museum waar zich onder andere de buste van Nefertiti bevindt. Nefertiti was de koningin van de 18e dynastie en ‘Grote koninklijke vrouwe’ aan de zijde van Achnaton en heeft na haar herontdekking ons modebeeld bepaald. In de Komische Oper – een van drie grote operatheaters in de stad – kunt u een opvoering bijwonen van de musical La Cage aux Folles.

Zaterdag 10 juni leren we tijdens een rondvaart over rivier de Spree Berlijn kennen van een heel andere kant. We waren langs bezienswaardigheden als de Reichstag, Fernsehturm, Centraal Station, Dom van Berlijn, Alte Nationalgalerie en Pergamonmuseum. Na een gezamenlijk diner wonen we het concert van het Residentie Bach Ensemble bij in de Lindenkirche. Uiteraard zijn de vrienden daarbij aanwezig! Op het programma staan de Mis in Es van Bruckner en het in 2022 speciaal voor het Bachkoor door Bram Kortekaas gecomponeerde “Dulce Bellum Inexpertis”. Beide werken worden begeleid door een ensemble van blazers. Tevens wordt er a capella werk van Pärt en Vasks uitgevoerd. Het Bachkoor wordt bij sommige werken versterkt door leden van de Berliner Capella. Na het concert is er een borrel waar de vrienden ook welkom zijn.

Zondag 11 juni kunnen de liefhebbers de Mis van Bruckner nog een keer horen tijdens een dienst van de Nederlandse gemeente in Berlijn in de prachtige Friedrichstadtkirche. Dit keer wordt het RBK begeleid door orgel in plaats van blazers. Aan het begin van de middag keren we per IC-trein terug naar Nederland.

 

Kosten:

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 7 juni 2023       € 895,=

Toeslag voor niet-vrienden van de RBE                                                  €   25,=

Eenpersoonstoeslag                                                                                   € 160,=

 

08/06 Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin                                               € 59,=

09/06 La Cage aux Folles                                                                          € 78,=

10/06 Residentie Bach Ensemble                                                            incl.

 

Inbegrepen in de basisreissom:

 • Reis per trein naar Berlijn v.v. (2eklasse)
 • 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 3-sterrenhotel in Berlijn
 • 2 diners in goede restaurants
 • Concert RBK op 10 juni 2023
 • Excursieprogramma (incl. entrees)
 • SGR-bijdrage à € 5,=
 • Deskundige reisleiding

Niet inbegrepen in de basisreissom:

 • Toegangskaarten voor de overige concerten
 • Vervoer van en naar de opstapplaatsen
 • Overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Overige informatie:

 • De reis zal te boeken zijn via: musico.nl/berlijn-vrienden-rbe
 • Er zijn minimaal 20 deelnemers nodig om de reis door te laten gaan. Schrijf je daarom in vóór 15 januari, wanneer besloten zal worden of de reis door kan gaan
 • Je kan vriend van de RBE worden via: https://bachensembles.nl/vrienden-van-de-rbe/
 • Opstapplaats: NS-stations Amsterdam CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo & Hengelo
 • MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
 • Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit