Mijlpaal voor echte Haagse traditie

Op 28 maart 2021, Palmpasen, voert het Residentie Bachorkest onder leiding van dirigent Jos Vermunt samen met sopraan Titia van Heyst en mezzo Talitha van der Spek en leden van het Residentie Kamerkoor vanaf 10.30 uur delen uit de Johannes-Passion uit als cantatedienst in de Haagse Kloosterkerk. De cantatedienst vanuit de Kloosterkerk is een echte Haagse traditie die ondanks de beperkingen door corona springlevend is. Deze Johannes Passion is alweer de 604de uitvoering in 59 jaar. Iedereen is van harte welkom om de uitvoering van deze rijke passie online bij te wonen.

Historische sensatie
In een cantatedienst klinkt de muziek van Bach in een setting zoals Bach het bedoeld heeft. Bijna 300 jaar geleden (in 1724) werd de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach voor het eerst ten gehore gebracht in Leipzig en nog steeds geldt deze passie voor veel mensen als één van de ankerpunten in de Paastijd. Je beleeft als het ware een historische sensatie. Jos Vermunt vertelt daarover: “Bach, de bijbelkenner, de cantor in Leipzig, de organist laat in zijn passionen een bijna Händeliaanse operakant van zich zien. Dat was echt muzikale vernieuwing destijds. Binnen de beperkingen van vandaag zullen de aria’s en de koralen nog meer dan anders hun expressieve kracht doen gelden. En binnen de context van de kerkdienst in onze Kloosterkerk laten we ons meevoeren in de unieke combinatie van woord en muziek.

Mijlpaal
Al bijna 60 jaar klinkt Bach 11 keer per jaar op zondagochtend in de Kloosterkerk. Voor duizenden liefhebbers is de Kloosterkerk cantatedienst een vast begrip, juist ook vanwege de hoge kwaliteit die de professionele musici neerzetten. Dit is een echte Haagse traditie geworden waarvan het 60-jarig bestaan volgend jaar feestelijk gevierd zal worden.
Rienk Lanooy, voorganger in de Kloosterkerk ziet de cantatedienst nog elke keer als een uitdaging: “Het is de kunst voor de voorganger om een dialoog te laten ontstaan tussen het oeroude lijdensverhaal en de weergaloze muziek van Bach en die dialoog zo te laten klinken dat ze inspiratie geeft aan mensen van deze tijd. De kern van het Bijbelverhaal en Bachs muziek is dat beide willen vertellen dat er door alle lijden heen, ook dat van onze tijd, altijd weer zicht komt op een nieuw begin. In de kerk vieren we dat met Pasen.”

Online sensatie
Deze cantatedienst kan vanwege corona helaas niet bezocht worden. Wel kan elke liefhebber de uitvoering online beleven. Het laatste jaar bezochten zo’n 1000 liefhebbers elke maand de cantatedienst. Op 28 maart start de cantatedienst om 10.30 uur tot 12.00 uur en is te volgen via het youtubekanaal van de Kloosterkerk. De solisten, musici en leden van het Residentie Kamerkoor brengen onder andere de aria’s ‘Von den Stricken’, ‘Es ist vollbracht’, ‘Ich folge dir gleichfalls’ en ‘Zerfliesse mein Herze’ en een aantal koralen ten gehore.

Noot voor de redacties

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter van de Kloosterkerk, tel. 0612087359 / mail. voscommunicatie@hotmail.com of Leontien Kröner, zakelijk leider van de Residentie Bach Ensembles, 06-28823017 of info@bachensembles.nl.
  • Ds. Rienk Lanooy predikant van de Kloosterkerk en dirigent Jos Vermunt zijn beschikbaar voor interviews.
  • Voor meer informatie over ds. Rienk Lanooy
  • Voor meer informatie over Jos Vermunt
  • Voor meer informatie over Geerten van de Wetering. Geerten, organist van de Kloosterkerk was in 2018 de winnaar van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours in Haarlem. Lees hierover in Trouw.