Nieuwe Haagse traditie: Jaarlijkse Allerzielenconcert in de Kloosterkerk

De Residentie Bachensembles en de Kloosterkerk hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe, aansprekende traditie te starten in Den Haag: Het Jaarlijkse Allerzielenconcert met dit jaar het Requiem van Mozart gezongen door het Residentie Kamerkoor en gedirigeerd door Jos Vermunt. Ds. Rienk Lanooy omlijst het concert met een aantal inspirerende teksten. Stilstaan bij de geliefden en vrienden die we sinds het afgelopen jaar moeten missen, voorziet in een grote behoefte. De Kloosterkerk wil hier vorm aan geven door deze nieuwe Haagse traditie.

Ontstaansgeschiedenis
Allerzielen is een gedenkdag uit de Rooms-Katholieke traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 10de eeuw. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en een requiemmis opgedragen. Nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. De Kloosterkerk wil een nieuwe invulling geven aan dit herdenkingsritueel dat in een grote behoefte voorziet. Dirigent Jos Vermunt licht toe: ‘Vorig jaar zongen we – midden in de lockdown – ook een requiemconcert. Uiteindelijk was alleen een digitale versie mogelijk. In die heftige tijd hebben we geprobeerd er meer van te maken dan alleen een gewoon digitaal concert. Op stemmige wijze hebben we het Allerzielenritueel vormgegeven. Hierop kregen we enorm veel positieve reacties. Mensen zoeken wegen om in deze individuele wereld samen te vieren en samen te treuren. Dat maakte het zo bijzonder dat we er een jaarlijkse traditie van willen maken.’

Invulling van Allerzielen in de Kloosterkerk
In de Kloosterkerk worden in de jaarlijkse dienst op de zondag die het dichtst bij 1 en 2 november ligt, de overledenen van het afgelopen jaar herdacht en hun namen genoemd.
Ds. Rienk Lanooy: “De ervaring leert dat er veel troost uitgaat van zo'n dienst. Veel mensen ervaren een pijnlijk zwijgen als het gaat om de overledenen. Na verloop van (soms heel korte) tijd worden hun namen niet meer genoemd in familie- of vriendenkring. Het hardop noemen van iemands naam maakt hem of haar weer voor even voelbaar. Mooie muziek, bemoedigende woorden en het stille samenzijn geven tijdens dit concert een gevoel van verbondenheid.“

Requiem Mozart ‘Allerzielen concert’
Allerzielen, een middeleeuws ritueel van herdenken en loslaten, spreekt ook ons moderne mensen aan. Dit najaar voert het Residentie Kamerkoor het beroemde requiem van Mozart uit in de sfeervolle setting van de Kloosterkerk.

Naast het Requiem van Mozart wordt een motet van Bach uitgevoerd, Der Gerechte kommt um. Dit prachtige stuk is gebaseerd op een a-cappella motet van Bach’s voorloper, Johann Kuhnau, en is door Bach aanzienlijk bewerkt. Zo heeft zijn versie een andere tekst, is het stuk getransponeerd en zijn er orkestpartijen toegevoegd. Het resultaat is een aangrijpend werk dat goed aansluit bij de sfeer en boodschap van Allerzielenconcert.

Programma
J.S. Bach – Der Gerechte kömmt um (motet naar het werk ‘Tristis est anima mea’ van J. Kuhnau, a cappella)
W.A. Mozart – Requiem KV 626

Uitvoerenden
Residentie Kamerkoor
Residentie Bach Orkest
Maria Valdmaa - Sopraan
Florieke Beelen - Alt
Robert Luts – Tenor
Martijn Cornet - Bas
Jos Vermunt – dirigent
Rienk Lanooy – spreker

Kloosterkerk, Lange Voorhout 2-4 in Den Haag
Zondag 31 oktober – 16.00 uur (geen pauze)

Toegangsprijzen Den Haag *
Toegangskaart: € 22,50
Jongeren tot 25 jaar: € 15
* incl. programmaboekje / het publiek zal geplaceerd worden bij binnenkomst

Kaartverkoop via www.bachensembles.nl

 

Noot voor de redacties

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter van de Kloosterkerk, tel. 0612087359 / mail. voscommunicatie@hotmail.com of Leontien Kröner, zakelijk leider van de Residentie Bach Ensembles, 06-28823017 of info@bachensembles.nl.
  • De bij het persbericht bijgevoegde foto is vrij te gebruiken. De hogere resolutie kunt u aanvragen via voscommunicatie@hotmail.com of bovenstaande telefoonnummer.
  • Ds. Rienk Lanooy predikant van de Kloosterkerk (en spreker in dit concert) en dirigent Jos Vermunt zijn beschikbaar voor (telefonische) interviews.
  • Voor meer informatie over ds. Rienk Lanooy
  • Voor meer informatie over Jos Vermunt