150-jarig Residentie Bachkoor zingt Matthäus Passion in Amare

Het Residentie Bachkoor viert in 2022 zijn 150-jarig bestaan. De Matthäus Passion mag in dit jubileumjaar natuurlijk niet ontbreken. Twee jaar lang konden de zangers hun geliefde stuk niet zingen vanwege de coronapandemie. Op zaterdag 2 april kan ook het Haagse publiek eindelijk weer genieten van het monumentale werk van Johann Sebastian Bach. Het Residentie Bachkoor zet de traditie voort in het nieuwe Haagse cultuurgebouw Amare.

De Matthäus Passion vertelt over de laatste dagen van Jezus. Bachs meesterlijke muziek sleept het publiek mee in het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde. Het Residentie Bachkoor kan zich een echte Matthäus-specialist noemen. De uitvoering van muziekstuk is een jarenlange traditie. Het koor werkte de laatste jaren samen met het Residentie Orkest onder leiding van bekende dirigenten zoals Jan Willem de Vriend, Richard Egarr, Peter Schreier en Jaap van Zweden. In 2006 nam het RBK onder leiding van Jos Vermunt de Nederlandstalige Mattheuspassie op, in de vertaling van Jan Rot. De cd leverde een gouden plaat op.
Dirigent Jos Vermunt heeft dit jaar de muzikale leiding. Hij viert zijn 25-jarige jubileum bij het Residentie Bachkoor. “Ik kijk erg uit naar dit concert. Een jubileumjaar zonder de Matthäus Passion is natuurlijk ondenkbaar. De grote emoties die Bach in deze muziek tot uitdrukking brengt, kennen we allemaal, of je nu gelovig bent of niet. Deze uitvoering is voor ons extra bijzonder omdat het zo lang nauwelijks mogelijk is geweest om op het podium te staan.”

Het Residentie Bachkoor voert de Matthäus Passion uit met het Residentie Bachorkest, het Ars Musica Meisjeskoor en solisten Nikkie Treurniet, Luciana Mancini, André Pérez Muiño en Marc Pantus. Clemens Löschman is te horen als evangelist en Jelle Draijer als Christus.

De Matthäus Passion wordt al 152 jaar uitgevoerd in Nederland. Bach schreef het werk voor de kerkdienst op Goede Vrijdag in de Thomaskirche 11 april 1727. Na zijn overlijden werd het stuk lange tijd vergeten, maar 100 jaar later blies Felix Mendelssohn Bartholdy de Matthaüs Passion nieuw leven in. In 1870 belandde de partituur in Nederland, waar dirigent Woldemar Bargiel het werk voor het eerst uitvoerde met Toonkunst Rotterdam. Het begin van een echte Nederlandse traditie.

Concertzaal Amare, Den Haag
Zaterdag 2 april 2022, aanvang 19.30 uur

kaartverkoop via Amare.nl
Rang I: € 40, Rang II: €37,50, Rang III €35,-, rang 4 €32,50, Jongeren onder 27 jaar € 10
* Toegangsprijzen zijn incl. programmaboekje en drankje in de pauze

www.bachensembles.nl

Noot voor de redactie

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter RBK, tel. 0612087359 / mail. voscommunicatie@hotmail.com of Leontien Kröner, zakelijk leider van de Residentie Bach Ensembles, 06-28823017 / info@bachensembles.nl.
  • De bijgevoegde foto’s zijn vrij te gebruiken. In hoge resolutie zijn deze via wetransfer te downloaden op: https://we.tl/t-F1VA4WTEEt
  • Dirigent Jos Vermunt is beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie over Jos Vermunt

Foto's

ImageImageImage