Residentie Bachkoor geeft Concert voor Vrede en Recht

Het Residentie Bachkoor viert in 2022 zijn 150ste verjaardag. Na een uitverkochte Matthäus-Passion en het jubileumconcert Haagse Kanjers in de nieuwe Haagse concertzaal Amare, zet het koor het feest op vrijdag 18 november in de Haagse Kloosterkerk voort met een gloednieuw werk van de jonge componist Bram Kortekaas over de zinloosheid van oorlog. Een Concert voor Vrede en Recht.

Het Residentie Bachkoor voert, onder leiding van dirigent Jos Vermunt, de Mis in e van Anton Bruckner uit voor 8-stemming koor en 15 blazers. Ook vroeg het koor Bram Kortekaas een stuk te schrijven voor dezelfde bezetting en koos het pacifistische pamflet Dulce bellum inexpertis van de Nederlandse denker Desiderius Erasmus als tekst. Een tekst die perfect past bij Den Haag, de stad van vrede en recht. Maar die door de oorlog in Oekraïne nog betekenisvoller is.

Lofzang en strijdtrompetten

'Iedereen die weet wat oorlog is, heeft er een afschuw van. Er is niets slechter en niets dat meer vermeden zou moeten worden. Oorlog is onmenselijk en onchristelijk.' Deze woorden noteerde Erasmus al begin 16e eeuw. Hij verkondigde daarmee een ander geluid dan zijn tijdgenoten. Volgens Kortekaas, die ook politicologie studeerde, kunnen we hiervan leren. “Mensen beginnen vaak een oorlog met het idee dat ze iets te winnen hebben, maar uiteindelijk zijn de kosten altijd groter dan de baten. Erasmus zegt niet dat je je niet mag verdedigen. Maar voor het starten van een oorlog kan hij geen enkele goede reden bedenken. De oorlog in Oekraïne is daar denk ik een goed voorbeeld van. We moeten er alles aan doen om gewapende conflicten te voorkomen.” In de 4-delige compositie horen we een lofzang op de natuur van de mens, die volgens Erasmus als enig levend wezen geboren is voor vriendschap. Maar ook het ‘tatarata’ van strijdtrompetten als steeds terugkerend thema. “Het laatste deel bezingt al het goeds dat vrede ons brengt, maar ook dat de mens de neiging heeft om in de valkuil van de oorlog te trappen”, aldus Kortekaas. 

Bij het 100-jarige en 125-jarige jubileum van het Residentie Bachkoor stond ook Bruckners Mis in e op het programma. En ook toen werden opdrachtcomposities uitgevoerd. Trois psaumes, pour le temps present van Marius Monnikendam in 1972 en De Regenboogbrug van Peter-Jan Wagemans in 1997. Bruckner componeerde zijn mis in 1866 in opdracht van de bisschop van Linz. In het werk smelten laatromantische muziek en kerkelijke invloeden prachtig samen.

Uitvoerenden:
Residentie Bachkoor
Residentie Bach Orkest
Jos Vermunt – dirigent

Programma:

  1. Bruckner – Messe nr.2 in e
  2. Kortekaas - opdrachtcompositie 'Dulce bellum inexpertis'

Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 in Den Haag
Vrijdag 18 november – 20.00 uur (concert zonder pauze)

Voorafgaand aan het concert is er een lezing.

Kaarten: € 25,00
Jongeren tot 25 jaar: € 15

Kaartverkoop via https://bachensembles.nl

Lezing € 7,50 / Vrienden van de Residentie Bachensembles € 5,00

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter Residentie Bachkoor, tel. 06-12087359 /voscommunicatie@hotmail.com of Leontien Kröner, zakelijk leider van de Residentie Bach Ensembles, 06-28823017 / info@bachensembles.nl. Voor meer info over Bram Kortekaas zie: https://www.bramkortekaas.com/nederlands/biografie/

Bram Kortekaas is beschikbaar voor interviews.

Foto (high res.):

Residentie Bachkoor (fotograaf 'De Schaapjesfabriek) https://drive.google.com/file/d/1Hq7PFH5lhEtZjpWGyGCiW12JqJTTjzqZ/view?usp=sharing

About 

In 2022, the Residentie Bachkoor celebrates its 150th birthday. This fall, the choir will sing not only the Mass in E minor written by Anton Bruckner for eight-part choir, wind and brass, but also a new work from Bram Kortekaas that he has composed on behalf of the choir.  

Kortekaas’ contemporary piece is a musical reaction to the mass of Bruckner for which he chose the text of the pacifist pamphlet Dulce bellum inexpertis, written by the Dutch philosopher Desiderius Erasmus. A secular text in Latin against war which fits perfectly with The Hague, city of peace and justice. In it, Erasmus outlines what he sees as the fallacious ideas about war in his time and contrasts them with his own pacifist, gospel-based theories. "Everyone who knows what war is, has an abhorrence of it. There is nothing worse and nothing that should be avoided more. War is inhuman and unchristian," he argues. The text was chosen before the war in Ukraine started. This conflict makes Erasmus' text on the miseries of war even more meaningful and relevant.

Foto's

ImageImage