Kerstconcert op en top feest met Bach

Als geen ander weet Johann Sebastian Bach de vreugde en het plezier van de kersttijd in muziek te vangen. Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor kunnen zich dan ook geen feestelijkere manier voorstellen om hun jubileumjaar gezamenlijk af te sluiten dan met het Magnificat en het Weihnachtsoratorium van Bach. Op 22 december wordt deze muziek tot klinken gebracht in de feestelijk verlichte Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. 

Uitzonderlijk jaar Residentie Bachkoor en Residentie Kamerkoor 
Het gebeurt niet ieder jaar dat het Residentie Bachkoor en het Kamerkoor samen een concert geven. Maar 2022 was dan ook geen gewoon jaar. Beide koren sluiten met dit concert hun jubileumjaar af. Het Residentie Bachkoor vierde het 150-jarig bestaan op grootse wijze in Amare. Het Residentie Kamerkoor speelde met gestemde wijnglazen ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan. Beide koren presenteren onder leiding van dirigent Jos Vermunt, samen met het Residentie Bachorkest en geweldige solisten, muziek van hun naamgever Bach. De zangers kijken ernaar uit om hun publiek te ontvangen bij de feestelijke afsluiting van dit bijzondere jaar.  

Hongerig publiek
Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor hebben vanwege corona twee jaar geen Kerstconcert kunnen geven. Dat heeft het publiek blijkbaar hongerig gemaakt want de eerste rang is al uitverkocht. De ruimte van de Kloosterkerk is groot dus er zijn nog genoeg kaarten beschikbaar voor alle fans en belangstellenden. 

Paukenslag en trompetgeschal.
Het Residentie Kamerkoor voert het Magnificat voor 5-stemmig koor uit. Maria bleek uitgekozen om de verlosser ter wereld te brengen. Daarom zingt zij een loflied. Het goddelijke kind dat zij verwacht zal een eind maken aan onrecht en het recht laten zegevieren. Over die verwachting gaat het Magnificat. Maria’s lofzang wordt afgewisseld met engelenkoren, paukenslagen en trompetgeschal. 

Marcel Beekman 
Met de feestelijke openingszin Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage kondigt Bach in het openingskoor van zijn Weihnachtsoratorium de feestdagen aan. Het Residentie Bachkoor zingt de eerste cantate, waarin de geboorte van Jezus centraal staat. Na het inleidende koor volgen het adventsverhaal en de kerstvertelling. De bekende tenor Marcel Beekman neemt hierbij de rol van evangelist op zich.  

Kloosterkerk, donderdag 22 december 
Lange Voorhout 2-4 Den Haag 
Aanvang 20.00 uur 

Kaartverkoop via www.bachensembles.nl  
Rang I: € 27,50 (UITVERKOCHT) / Rang II: € 22,50 / Rang III (minder zicht): € 20
Jongeren tot 25 jaar: € 15 

Noot voor de redactie

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter RBK, tel. 0612087359 / voscommunicatie@hotmail.com of Leontien Kröner, zakelijk leider van de Residentie Bach Ensembles, 06-28823017 / info@bachensembles.nl.

Foto's

Image

Residentie Bachkoor (fotograaf 'De Schaapjesfabriek)

Image

Residentie Kamerkoor (fotograaf Maurice Haak)

Image

Jos Vermunt - fotocredits Simon van Boxtel