Een “Mattheus” en een “Johannes” die je recht in het hart raken!

De Residentie Bachensembles zetten op 19 en 31 maart Johann Sebastian Bach in een ander, verrassend licht. Twee passieconcerten voor fijnproevers, maar zeker ook voor nieuwsgierigen die onbekend zijn met Bach. Op 19 maart is de Nederlandse versie van de Mattheus Passion, hertaald door Jan Rot, voor het eerst sinds lange tijd weer te horen in de Grote Kerk van Den Haag. Het Residentie Bachkoor zingt het werk als hommage aan de vorig jaar te vroeg overleden Jan Rot. Op 31 maart voert het Residentie Kamerkoor de Johannes Passion in de Haagse Kloosterkerk uit. Dit theaterconcert is een totaalervaring voor ogen en oren. Beide concerten raken de bezoekers recht in het hart.

NL Mattheus Passion in de Grote Kerk
Het Residentie Bachkoor kent een jarenlange traditie van het uitvoeren van Bachs Mattheus Passion. Het werk zit de koorzangers in het DNA. Op zondag 19 maart voert het koor deze passie in de Nederlandse hertaling van Jan Rot uit in de Grote Kerk van Den Haag. In 2006 zette het Residentie Bachkoor onder leiding van dirigent Jos Vermunt de Nederlandstalige versie van Bachs meesterwerk op cd. De reactie van het publiek was overweldigend. Wekenlang stond de cd op nummer 1 in de Top 100. De opname bereikte zelfs de status van gouden plaat. In 2008 voerde het Residentie Bachkoor de hertaling van Jan Rot voor het laatst uit. Onder leiding van Jos Vermunt klinkt “Hoor van verre, jammerklagen” na 15 jaar weer.

Nieuwe beleving
Jan Rots vindingrijke vertaling geeft het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde extra zeggingskracht. Jos Vermunt, dirigent van het Residentie Bachkoor: “Deze Mattheus komt op een nieuwe, directe manier binnen en dat zorgt voor een actieve beleving van het verhaal. Dat voel je!”

Theatrale Johannes Passion in de Kloosterkerk
Deze uitvoering op 31 maart in de Kloosterkerk is een totaalervaring voor ogen en oren. In de enscenering van Marc Pantus komt de vertrouwde muziek op nieuwe wijze tot leven. Door de ruimtelijke werking van dramatiek, beweging en licht wordt de luisteraar meegenomen in een zintuigelijke en intense uitvoering die je echt raakt.

Spannende dingen!
Marc Pantus, regisseur van deze spannende uitvoering, zegt: “In de Johannes Passion wordt weinig getreurd en niet gedraald. Bach koos voor deze passie voor een dramatische en theatrale benadering. De scènes met Christus, Pilatus en het volk zijn dynamisch, ze volgen elkaar in hoog tempo op en zijn bij uitstek theatraal. Er zijn dus veel aanknopingspunten voor een scenische versie van de Johannes. In mijn enscenering van de Johannes Passion maak ik gebruik van licht, maar meer nog van duisternis. Het koor doet heel spannende dingen! Met minimale middelen en maximaal respect voor de muziek bereikt het koor een groot effect”.

De uitvoerenden van de Matteus Passion
Residentie Bachkoor, Florilegium Musicum, Koorschool Senta kinderkoor, evangelist Marcel Beekman, Christus Marc Pantus, sopraan Francine van der Heijden, alt Cécile van de Sant, tenor André Post, bas Pieter Hendriks, en dirigent Jos Vermunt

Uitvoerenden van de Johannes Passion
Residentie Kamerkoor, Residentie Bachorkest, Sopraan Martha Bosch, Alt Talitha van der Spek, Tenor
David de Winter, Bas Joris van Baar, Evangelist Clemens Löschmann, Christus Bert van de Wetering, dirigent Jos Vermunt en regie Marc Pantus.

Kaartverkoop
Kaarten voor de Mattheus Passion zijn te koop via www.klassiekemuziek.nl . Kaarten voor de Johannes Passion zijn te koop via https://www.bachensembles.nl

Noot voor de redactie

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter RBK, tel. 0612087359 / mail. voscommunicatie@hotmail.com of neem contact op met de zakelijk leiders van de Residentie Bachensembles Ellen van der Sar & Marijn Verschoor-Zwart via info@bachensembles, tel 070-711 89 79.
  • Marc Panthus en Jos Vermunt zijn beschikbaar voor interviews

Foto's

Image

Residentie Bachkoor (fotograaf 'De Schaapjesfabriek')

Image

Residentie Kamerkoor (fotograaf Maurice Haak)

Image

Marc Panthus - regisseur en zanger (fotograaf 'De Schaapjesfabriek')