Met ongehoorde Vier Jaargetijden van Vivaldi de lente in!

In het lenteconcert klinkt op zaterdag 20 april vanaf 16.00 uur – in de Nederlandse première - het zelden uitgevoerde koorwerk op de alom bekende Vier Jaargetijden van Vivaldi in de Haagse Kloosterkerk. Net alleen Vivaldi luidt met dit concert de lente in met verfrissende arrangementen voor strijkkwartet en koor maar ook waagt het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest zich aan bekende klassiekers van Brahms, Debussy en Britten die de wisselende stemmingen van de vier seizoenen oproepen.

Muzikale detective

“Vivaldi, Vivaldi, Ik hou zo van Vivaldi, Ik dweep zo met Vivaldi, Ik kan hem altijd horen, 't Is balsem voor mijn oren”, zong de fameuze cabertière Jasperina de Jong al. Stefanie Beekmans, één van de zangers van het Residentie Kamerkoor is het daar hartgrondig mee eens. Zij vertelt over haar zoektocht naar een bewerking van de Vier Jaargetijden: "Ik kon me herinneren er ooit een bewerking voor kamerkoor van te hebben gehoord. In mijn zoektocht stuitte ik op een koorbewerking door componist Franck Krawczyk. Dat zou toch écht iets voor ons lenteconcert zijn! Talloze uitgeverijen heb ik benaderd met de vraag voor de bladmuziek. Nergens te krijgen! Op youtube ontdekte ik een kamerkoor in Qatar. Het had een muziekfilm gemaakt van de koorbewerking. Maar nog steeds nul resultaat. Ik heb uiteindelijk het mailadres van Krawczyk ‘gegokt’ en zo kwam ik in contact met hem.  Hij stuurde mij de partituur. Eindelijk gelukt! Het is een prachtige bewerking voor dubbel koor, die wij uitvoeren met koor, solistenkwartet bestaande uit onze eigen koorleden en een strijkkwartet uit ons onvolprezen Residentie Bachorkest. Wat een rijkdom voor het publiek!

Ongehoorde uitvoering

Jos Vermunt verheugt zich op deze uitvoering. “Voor velen zijn De Vier Jaargetijden alleen bekend van cd of spotify, met een beetje pech als achtergronddeuntje. We kennen de muziek allemaal, maar een live uitvoering heeft lang niet iedereen gehoord. Alleen al om dat ons strijkkwartet te horen doen, is zo’n geschenk. Dat kun je ervaren waarom het een hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis is. Een uitvoering voor koor is natuurlijk helemaal uniek. Je moet je voorstellen dat dit instrumentale muziek is. En dan toch een spetterende versie voor koor ervan maken. We de eerste in Nederland die dit uitvoeren. Ik ben er trots op!”

De programmering en uitvoerenden in het concert

Antonio Vivaldi met de “Vier Jaargetijden”. Johannes Brahms met “Liebeslieder en Gesänge”. Claude Debussy met “Chansons de Charles d’Orléans”. Benjamin Britten met de “Flowersongs”. Paul Hindemith met een aantal van zijn chansons. De uitvoerenden zijn het Residentie Kamerkoor met Jos Vermunt als dirigent en het strijkkwartet van het Residentie Bach Orkest.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit uitzonderlijke concert zijn te koop via https://www.bachensembles.nl

Noot voor de redactie

  • Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en fotomateriaal contact op met Michel de Vos, persvoorlichter RBE, tel. 0612087359 / mail: voscommunicatie@hotmail.com of neem contact op met de zakelijk leider van de Residentie Bachensembles Martin Baai via info@bachensembles. De foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken.
  • Jos Vermunt is beschikbaar voor interviews

Foto'S

Image

Residentie Kamerkoor

Image

Jos Vermunt (fotograaf Simon van Boxtel)

Video