Concert voor Vrede en Recht – RBK Najaarsconcert

Jens Kober

18 november 2022 20:00 - 22:30 Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 in Den Haag

Foto: © Maurice Haak

Concert voor Vrede en Recht – RBK Najaarsconcert

Het Residentie Bachkoor viert in 2022 zijn 150ste verjaardag. Na een uitverkochte Matthäus-Passion en het jubileumconcert Haagse Kanjers in de nieuwe Haagse concertzaal Amare, zet het koor in het nieuwe seizoen het feest voort met het Concert voor Vrede en Recht.

Het Residentie Bachkoor voert, onder leiding van dirigent Jos Vermunt, de Mis in e van Anton Bruckner voor 8-stemming koor en 15 blazers uit. Samen met een nieuwe werk van Bram Kortkaas, dat hij in opdracht van de jarige heeft gecomponeerd. Het Residentie Bachkoor zet hiermee een traditie voort die in 1972, bij het 100-jarige jubileum, is ingezet. In dat jaar schreef Marius Monnikendam Trois psaumes, pour le temps present voor het Residentie Bachkoor. In 1997 vroeg het Bachkoor oud-lid Peter-Jan Wagemans een werk te schrijven voor dezelfde bezetting als de mis in e van Anton Bruckner: De regenboogbrug.  Bruckner componeerde de Mis in e in 1866 in opdracht van de bisschop van Linz. In het werk smelten laatromantische muziek en kerkelijke invloeden prachtig samen. Het nieuwe werk van Bram Kortekaas is een muzikale reactie op deze mis voor koor en 15 blazers.

Het Residentie Bachkoor koos componist Bram Kortekaas uit alle Nederlandse componisten die de afgelopen 15 jaar zijn afgestudeerd. Als tekst is het pacifistische pamflet Dulce bellum inexpertis van de Nederlandse denker Desiderius Erasmus gekozen. Een wereldlijke tekst in het Latijn tegen oorlog, die perfect past bij Den Haag, stad van vrede en recht. Erasmus schetst hierin de in zijn ogen bedrieglijke ideeën over oorlog in zijn tijd en stelt daar zijn eigen pacifistische, op het evangelie gebaseerde theorieën tegenover. “Iedereen die weet wat oorlog is, heeft er een afschuw van. Er is niets slechter en niets dat meer vermeden zou moeten worden. Oorlog is onmenselijk en onchristelijk”, stelt hij. De tekst werd gekozen voor de oorlog in Oekraïne. Dit conflict maakt Erasmus’ tekst over de ellende van oorlog nog betekenisvoller en relevanter.

Uitvoerenden

Residentie Bachkoor
Residentie Bach Orkest
Jos Vermunt – dirigent

Programma

Bruckner – Messe nr.2 in e
Kortekaas – opdrachtcompositie ‘Dulce bellum inexpertis’

Kaarten

€ 25,00 (ongeplaceerd)
Jongeren tot 25 jaar: € 15

Inleiding

Sander van der Ven, lid Residentie Bachkoor
Bram Kortekaas, componist

Aanvang: 19.15 uur
Duur: ca. 30 minuten
Locatie: Koorzaal (niet rolstoeltoegankelijk)

Onder het genot van een kopje koffie of thee zullen koorlid Sander van der Ven en de componist van het opdrachtstuk Bram Kortekaas een toelichting geven op het bijzondere programma van vanavond. Wat is de connectie tussen Erasmus en het RBK? Hoor er meer over tijdens deze interessante inleiding!

Meer over deze bijzondere componist: Bram Kortekaas werd in 1989 in Amsterdam geboren. Naast kamermuziekwerken heeft hij meer dan tien werken voor orkest op zijn naam staan die worden gekenmerkt door het beeldende karakter en de aandacht voor orkestratie. Voor verscheidene van zijn composities is hij geïnspireerd door politieke of historische gebeurtenissen. Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.
Graag praat hij u bij over de totstandkoming van de compositie Dulce bellum inexpertis.

U dient zich vooraf aan te melden.
Kosten: € 7,50. Vrienden: € 5,00.

Borrel na afloop van het concert

Na afloop van het concert kunt u onder het genot van een drankje en diverse hapjes napraten over het bijzondere concert voor Vrede en Recht. De opbrengsten van deze borrel zullen ten goede komen aan de lustrumreis naar Berlijn, die in juni 2023 zal plaatsvinden.
Locatie: Wandelruimte
Betaling: op de avond zelf, uitsluitend met bonnen; verkoop dmv pin-betaling.

Soort Kaarten Prijs Mand