“Der General Bass ist das vollkommste Fundament der Music […]” – Jörn Boysen

Jens Kober

24 februari 2024 16:00 - 18:30 Kloosterkerk, Den Haag

“Der General Bass ist das vollkommste Fundament der Music […]”

Deze woorden worden toegeschreven aan Johann Sebastian Bach. Tijdgenoten als Mizler en Daube beschreven Bachs begeleidingsspel als volstemmig en uitgebreid, zodat “men denkt dat het een concerto is, en dat de melodie die hij met de rechterhand maakt al eerder zo is getoonzet”.

Veel meer informatie over Bachs uitvoering van de basso continuo uit eigen kring is er niet. Daarom is het zeker de moeite waard om te kijken naar andere bronnen die ons inzicht geven in de gewoonten van de tijd waarin de muzikantenfamilie Bach verkeerde.

Bach schreef in 1725 de koraalcantate ‘Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort’ (BWV 126), waarin het continuo een belangrijke rol speelt. Aan de hand van verschillende bronnen uit die tijd neemt Jörn ons mee in de omstandigheden van een cantate-uitvoering en de praktische gang van zaken in een Duitse Lutherse kerk.

Jörn Boysen

Klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen werd in 1976 geboren in Lübeck, Duitsland. Na zijn studie aan de Musikhochschule Lübeck ging hij naar Nederland waar hij studeerde bij Tini Mathot en Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij is gespecialiseerd in repertoire uit de 17e en 18e eeuw. Hij ziet zijn werk niet als het simpelweg herhalen van informatie uit oude muziektraktaten, maar als het toepassen van kennis die is ingebed in de kennis van de betreffende sociale omgeving, tradities en andere kunstvormen en wetenschappen. Boysen voltooide Bachs Markuspassie, verschillende cantates en schrijft werken in verschillende barokstijlen. Als oprichter en artistiek leider van Musica Poetica, gastdirigent, solist of continuospeler treedt hij regelmatig op in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Hij was lange tijd artistiek leider van Musica Antica da Camera, het jonge podium voor oude muziek in Den Haag, en is docent aan het Conservatorium in Utrecht.

Beluister alvast een uitvoering van cantate 126 link (uitvoering door Gardiner)

Soort Kaarten Prijs Mand