Kerstmuziek van Bach – RBK en RKK Kerstconcert

Jens Kober

22 december 2022 20:00 - 21:15 Kloosterkerk, Lange Voorhout 2-4 in Den Haag

Kerstmuziek van Bach – RBK en RKK Kerstconcert

Als geen ander weet Bach de jubelende vreugde van de kersttijd in muziek te vangen. Zijn cantate voor eerste Kerstdag begint dan ook met het grootse openingskoor ‘Jauchzet, frohlocket!’, begeleid door paukenslagen en trompetgeschal. Na de vertelling van het kerstverhaal volgt een intieme aria van de alt, die zich verheugt op de komst van haar goddelijke bruidegom. De bas heet de hemelse koning welkom in een majesteitelijke aria, ook al wacht het kindje na de hemelse pracht slechts een bescheiden kribbe hier op aarde. Het Bachkoor en het Bachorkest halen alles uit de kast voor een feestelijke uitvoering.

Kerstmis is niet alleen een loze kreet van ‘vrede op aarde’; op veel plaatsen heerst onrecht. Het goddelijke kind dat Maria verwacht zal het recht laten zegevieren en daarover gaat het Magnificat: ‘heersers laat hij in het stof bijten terwijl hij nederigen verheft, hongerigen voedt hij terwijl rijken worden weggestuurd.’ Maria’s lofzang wordt afgewisseld met engelenzang op teksten als ‘Glorie in den hoge bij God en op aarde vrede bij de mensen.’ Deze kerstboodschap wordt uitbundig vertolkt door het Kamerkoor en het Bachorkest.

Programma

J.S. Bach – Magnificat (BWV 243)
J.S. Bach ‘Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage’ uit Weihnachtsoratorium (BWV 248-I)

Uitvoerenden

Residentie Bachkoor
Residentie Kamerkoor
Residentie Bachorkest

Sopraan – Keren Motseri
Sopraan – Simone Riksman
Altus – Kaspar Kröner
Tenor – Marcel Beekman
Bas – Pieter Hendriks

Dirigent – Jos Vermunt

Toegangsprijzen concert

Geplaceerd in vakken. Zaaldeuren open vanaf 19.15. Einde concert vanaf ca. 21.15 uur

Entree is inclusief programmaboekje en een glaasje glühwijn na afloop. Alleen de Vrienden ontvangen ook nog een bon voor een drankje. Die bon kan worden afgehaald voor het concert en na afloop van het concert bij de Vriendentafel bij Ed Venekamp.

Rang I: € 27,50 (UITVERKOCHT, ook Vrienden) / Rang II: € 22,50 (UITVERKOCHT) / Rang III – minder zicht (UITVERKOCHT): € 20
Jongeren tot 25 jaar: € 15

Soort Kaarten Prijs Mand