Nederlandse Mattheuspassie (J.S. Bach) in de hertaling van Jan Rot – RBK

Jens Kober

19 maart 2023 11:30 - 16:30 Grote Kerk Den Haag

ticketsvragen

Nederlandse Mattheuspassie (J.S. Bach) in de hertaling van Jan Rot – RBK

Het Residentie Bachkoor kent een jarenlange traditie van het uitvoeren van Bachs Matthäus-Passion. Het werk zit de koorzangers in het DNA. Zondag 19 maart zal het Residentie Bachkoor de Nederlandse Matthauspassie in de hertaling van Jan Rot uitvoeren in de Grote Kerk te Den Haag. Dit als eerbetoon aan het overlijden van Jan Rot in april 2022.

In 2006 zette het Residentie Bachkoor onder leiding van dirigent Jos Vermunt de Nederlandstalige versie van Bachs meesterwerk op cd. De reactie van het publiek was overweldigend: wekenlang stond de cd op nummer 1 in de Top 100. De opname bereikte zelfs de status van gouden plaat. In 2008 voerde het Residentie Bachkoor de hertaling van Jan Rot voor het laatst uit. Onder leiding van Jos Vermunt klinkt Hoor van verre, jammerklagen na 15 jaar weer.

Beluister een opname van de Nederlandse Mattheuspassie op Spotify of Apple Music.

De Matthäus Passion vertelt over de laatste dagen van Jezus. Bachs meesterlijke muziek sleept het publiek mee in het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde. Rots verfrissende, vindingrijke en respectvolle vertaling geeft een eigentijdse interpretatie van de historische Jezus, omstanders en gebeurtenissen. Daarmee krijgt dit verhaal extra zeggingskracht.

Uitvoering met lunchpauze

Tussen beide delen is een lunchpauze van ca 1,5 uur. U kunt op eigen gelegenheid lunchen bij één van de vele gelegenheden in de stad of zelf iets meebrengen. U kunt niet in de Grote kerk blijven tijdens deze lunchpauze.
Het is belangrijk dat u uiterlijk om 14:25 uur weer op uw plaats in de kerk zit, zodat het tweede deel om half drie ongestoord kan beginnen.

Programma

J.S. Bach – Matthäus Passion, BWV 244 / Nederlandse versie, hertaald door Jan Rot
11.30 – 13.00 deel I / lunch pauze / 14.30 – 16.30 uur deel II

Uitvoerenden

Residentie Bachkoor
Florilegium Musicum
Koorschool Senta – kinderkoor

Evangelist – Marcel Beekman
Christus – Marc Pantus
Sopraan – Francine van der Heijden
Alt – Cécile van de Sant
Tenor – André Post
Bas – Pieter Hendriks

Dirigent – Jos Vermunt

Toegangsprijzen

Kaarten te koop via klassiekemuziek.nl

Rang 1 – Vroegboektarief tot januari €42,50; daarna €45,00
Rang 2 – Vroegboektarief tot januari €32,50; daarna €35,00
Rang 3 (beperkt zicht) – Vroegboektarief tot januari €22,50; daarna €25,00

Rang 2 voor jongeren t/m 25 jaar en bezoekers met een Ooievaarspas – €15,00

Dit is een geplaceerd concert, kaarten worden pas ca. 1 week voor het concert toegestuurd. Daarvoor krijgt u alleen een bevestiging van de kaart en rang maar nog geen stoelnummer. Hoe eerder u reserveert, hoe beter uw plaats. Vrienden zitten altijd vooraan in de gekozen rang.

Ga naar www.klassiekemuziek.nl/contact voor vragen over reserveren voor de Mattheuspassie.

Voorafgaand aan de uitvoering van de Nederlandse Mattheus organiseert het Residentie Bachkoor op donderdagavond 16 maart 2023 een eerste kennismaking met de muziek van Bach en de tekst van Jan Rot (gratis). Zie hier.