GEANNULEERD – Troost bij Luther en Bach – Lydia Vroegindeweij

Jens Kober

29 januari 2022 16:00 - 18:30 Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag

GEANNULEERD – Troost bij Luther en Bach

In verband met de Corona maatregelen zal deze lezing helaas niet door kunnen gaan. Kaartkopers worden apart geïnformeerd. Er wordt onderzocht om het te verplaatsen naar later in het jaar.

Een troostrecept: men neme een oud lied van Luther met krachtige troostende woorden, de specifieke uitleg van het lied door theologen aan het begin van de 18e eeuw en de verwerking van dat alles door Bach in een koraalcantate. De cantate Wär Gott nicht mit uns diese Zeit ‘(BWV 14) roept op tot dankbaarheid aan God, omdat hij ons zodanig heeft beschermd dat we het kunnen uithouden met alles wat ons bedreigt in het leven. In de ontstaanstijd van de muziek ging dat niet meer alleen om concrete vijanden die ons naar het leven kunnen staan, maar ook (of juist) over de vrijheid van de gelovige ziel.

Lydia Vroegindeweij (1960) is allround uitgever en richt zich als ondernemer al vele jaren op alle mogelijke vormen van educatie via verschillende media. Uit nieuwsgierigheid naar religieuze behoeften van mensen ging zij in 2001 theologie studeren. In haar onderzoek combineert ze dit met de troostende betekenis van muziek. Lydia Vroegindeweij promoveerde eind 2020 aan de Universiteit Utrecht met een multidisciplinair onderzoek naar het thema ‘Troost’ bij Luther en Bach (theologie/musicologie).
Daarnaast is zij de initiatiefnemer van de informatieve website Kerkliedwiki.nl en het educatieve project Orgelkids.nl waardoor kinderen wereldwijd actief kunnen kennismaken met het pijporgel.