Tussen hemel en aarde? – Inês d’Avena 

Jens Kober

23 maart 2024 16:00 - 18:30 Kloosterkerk, Den Haag

Fotos: © Teddie Hwang

Tussen hemel en aarde?

In de jaren 1708 – 1717 waren Weimar en de historische kapel van het kasteel van Weimar, ofwel de Himmelsburg, de belangrijkste werkterreinen van Bach. Helaas werd de Himmelsburg in 1774 door brand verwoest, zodat we deze onconventionele kerkruimte met zijn hoge orgelgalerij niet meer kunnen bewonderen.

De cantate ‘Himmelskönig, sei willkommen’ (BWV 182) werd op 25 maart 1714 voor het eerst uitgevoerd. Het was de eerste cantate die Bach schreef nadat hij zijn benoeming had ontvangen als concertmeester aan het hof van Weimar, met de verplichting om maandelijks een nieuwe cantate te schrijven.
Inês gaat onder ander in op de vraag hoe de fysieke eigenschappen van de Himmelsburg invloed hebben gehad op de ‘Himmelskönig’. Want het instrumentale ensemble heeft, omdat het moet passen op het bescheiden koorbalkon van de Himmelsburg, slechts kamermuzikale proporties: naast een solistisch bezette blokfluit en viool treffen we er alleen nog de ‘ouderwetse’ gesplitste altviolen aan.

Inês d’Avena 

De in 1983 in Rio de Janeiro geboren blokfluitiste Inês d’Avena is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de uitvoering van Napolitaanse barokmuziek. Ze werkt gepassioneerd aan de revival van vergeten Italiaanse barokblokfluiten, geeft opdrachten voor kopieën en brengt de instrumenten in première tijdens concerten en opnames.

Inês treedt regelmatig op als soliste en in kamer- en orkestbezettingen in heel Europa, Azië, Peru en haar geboorteland Brazilië, met ensembles als het Amsterdam Baroque Orchestra en Concerto Köln.

Inês behaalde een PhD in Muziek aan de Universiteit Leiden en bachelor-, master- en docentendiploma’s aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2012 is Inês als docent en onderzoeksbegeleider voor het Masterprogramma verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Beluister alvast een uitvoering van cantate 182 link (uitvoering door La Petite Bande)

Soort Kaarten Prijs Mand